Når spisebordet på terrassen er for lite, da lager man seg en nytt, stort og kraftig ett! Det er akkurat hva jeg har måtte gjøre. Vårt gamle spisebord på terrassen er fint, men det er litt for lite og litt for smalt.
Hadde hadde gjester her forrige helg, og det var nesten ikke plass til alt på bordet, tenker da på mat med tilbehør. Så da sa jeg til fruen at dette må vi gjøre noe med og foreslo at jeg skulle laget et kraftig ett i impregnert materiale.

ET NYTT STORT SPIseBORD PÅ TERRASSEN som KAN VI KOSE OSS MED sammen med FAMILE OG VENNER sene sommerkvelder

Så her kommer min fremgangsmåte når jeg laget dette bordet.

Mal kryssben
Tegn opp en mal på papp

Start med å lage kryssben, her har jeg brukt 48X198 MM C24 konstruksjonsvirke. Det enkleste er først å lage en mal på en papplate eller noe. Bredde på kryssene skal være ca 85 cm og høyden 70,2 cm og da blir bordet 75 cm høyt.

Streke opp med hjelpeklosser
Bruk hjelpeklosser når du skal streke opp hvor du skal kappe

Legg ben på malen og tegn opp hvor du skal kappe, gjør dette med alle fire ben. Bruk gjerne hjelpeklosser som du legger vateret mot når du streker opp

Sirkelsag kappe vinkel
Bruk sirkelsag

Bruk sirkelsag når du skal kappe benene. Husk at dette er tykke materialer så du må ha en stor nok sag som sager igjennom.

Mal for innfelling
Bruk malen når du skal streke opp hvor innfelling skal være

Bruk samme mal når du skal streke opp hvor ben skal krysses for innfelling. Bruk gjerne hjelpeklosser langs streker som du legger vateret mot.

Slik ser det ut ferdig merket

Still inn dybden på sagbladet på 2,4 cm på din sirkelsag og start med å sage innenfor oppmerking. Du må sage VELDIG mange ganger!

Mange kutt
Sag, sag og atter sag

Slik ser det ut når jeg er ferdig med X antall kutt. Da er det bare å finne frem et stemjern og begynne å «rense» opp 🙂

Sånn ser det ut etter en runde med stemjern

Når dette er gjort på alle fire ben er den bare å banke disse sammen.

Da er ben «banket» i sammen

Så, da er alle ben ferdige og man kan gå videre til neste steg som har å tappe og kile sammen dette.

Kapp til lengde på 48X98 mm planken

Så kapper du 48X98 mm på 2,11 meter. Deretter så skal du lage tappene. Mål deg 16 cm inn på planken (dette blir lengden på tappen) Så måler du opp slik at tappen blir 48X48 mm og kutter til som vist på bilde med en sirkelsag.

Hull til kilen
Lag hull til kilen

Du skal nå lage et hull til kilen så skal feste understeller sammen. Mål deg 3,5 cm ut fra kilen. Tegn opp et hull som er ca 10 cm langt og 3 cm bredt. Borr hull for å få plass til bladet på stikk saga.

Det neste du må gjøre er å lage et hull i kryssben på 48X48 mm. Dette skal være midt i krysset som tappen skal igjennom.

Tappen er «banket» igjennom hullet i kryssben.

Så er det bare å banke tappene igjennom hullet i kryssbenene. Så deretter banke kilen hardt fast slik at understellet blir stødig.

Anbefaler å sette sammen bordplaten der hvor bordet skal stå

Jeg anbefaler at bordplaten settes sammen der du har tenkt å ha bordet, så flytt understellet til terrassen.Til bordplaten benyttes 48X148 Just C24. Disse kappes i lenge av 220 cm og du trenger 7 stk lengder. Skru disse sammen med 3 stk. 48X48mm lekter som kappes på 95 cm. pass på at de to ytterste lektene ligger på bordplaten slik at de akkurat går på innsiden av kryssbenene. Da er det bare å løfte bordplaten på plass og skur dette sammen i kryssben, og vips du har et nytt spisebord på terrassen.

spisebord
Du har nå fått et flott, stor og kraftig spisebord på terrassen

Da har du fått deg et stort, solid og flott spisebord på terrassen, som du kan nyte sene sommerkvelder med familie og venner.

Dette trenger du for å lage spisebord

spisebord huskeliste
Huskeliste for spisebord
Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here